torsdag 12 augusti 2010

Skrivelse från naturskyddsföreningen

Stockholm, den 8/12 2010


Till dig som sitter i stadsbyggnadsnämnden

Hej!

Anders Tranberg heter jag och kommer från Stockholms Naturskyddsförening. Jag kontaktar dig i stadsbyggnadsnämnden med anledning av ett bostadsbygge som ni kommer vara med om att besluta om inom kort. Det gäller ett flerfamiljshus om 15 lgh i Stureby (Söderort), närmare bestämt kv. Björkfaneret (detaljplan Stureby 1:1, S-Dp 2009-05810-54). Förutom detta brev kommer du inom kort få en rapport med dokumentation från platsen gällande bl. a. natur- och rekreationsvärdena.

Stockholms Naturskyddsförening anser att tankarna på byggnation i detta ärende bör breddas. Vi ber er att fråga er själva om detta är en optimal lösning med tanke på att andra byggprojekt finns planerade i närheten. Vi är stödjer att 15 lgh bör byggas men vi har ett bättre förslag som vi vill förmedla innan ni tar ställning till husbyggnationen.

Stockholms Naturskyddsförenings och Sturebyhöjdens vänners förslag
Vi anser att byggnationen av de 15 lgh bör kunna integreras med det planerade bostadsbyggandet intill Huddingevägen. Detta för att undvika husbyggnation i Sturebyhöjdens skogspark. Genom att lägga på en våning och/eller bygga ut en aning skulle de planerade bostadshusen vid Huddingevägen kunna svälja 15 lgh till. Att bygga koncentrerat bör även vara ekonomiskt fördelaktigare än att plutta ut några lägenheter här och där. Att däcka över Huddingevägen mellan Stureby och Östberga skulle kunna ge 100-tals nya lägenheter och på allvar öka bostadsbyggandet i detta område.

Sturebyhöjdens skogspark
Stockholms Naturskyddsförening har besökt den tänkta platsen för byggnation i Sturebyhöjdens skogspark och har funnit att platsen inte bör bebyggas av flera skäl.
Ett antal äldre träd kommer att behövas tas ner. Mellan sju till tio ekar och över tio tallar kommer sannolikt att behöva avverkas. Några av ekarna har en ålder på runt 100 år eller över och tallarna bedöms ha en ålder på mellan 70 – 150 år.

I området finns en särskilt rik växlighet av träd och buskar. Fyra olika arter ädellövträd hittas här, ek, lönn, ask och alm. Asken och almen riskerar att avverkas. Området är viktigt för övriga parkens djur- och växtliv.

Precis intill ligger en förskola och en till ligger mycket nära. Båda använder Sturebyhöjdens skogspark dagligen och jag träffade barn som klart sade att detta var deras lekplats. Att en barnkonsekvensanalys inte gjorts här är märkligt.

I området finns bestånd med lövträd som inte återfinns nämnvärt i andra delar av skogsparken. Bestånd av lövträd ger högst rekreationsvärde i en skog eller park så det högst olämpligt om de reduceras och kläms in bakom det nybyggda huset.

Stockholms Naturskyddsförening hoppas att du väljer vårt alternativ – det gynnar stockholmarna och vår gemensamma miljö.

Med vänlig hälsning
Anders Tranberg
ledamot i Stockholms Naturskyddsförening

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar